Περιγεννητικό Άγχος

Τί είναι Περιγεννητικό Άγχος;

Περιγεννητικό ονομάζεται το άγχος κατά την περιγεννητική περίοδο. Κάποια άτομα βιώνουν προγεννητικό άγχος, δηλαδή άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάποια άτομα βιώνουν μεταγεννητικό άγχος, δηλαδή άγχος μετά τον τοκετό. Τέλος, κάποια άτομα βιώνουν και τα δύο.

Ο ερχομός ενός μωρού αποτελεί μια αλλαγή ζωής, η οποία συχνά προκαλεί αγωνία. Κανείς ενδέχεται να ανησυχεί για το αν θα μπορεί να αναγνωρίσει και να καλύψει της ανάγκες του μωρού, να αγχώνεται για την υγεία/ανάπτυξή του και γενικότερα να βιώνει στρες κατά την διαδικασία προσαρμογής στο ρόλο του γονέα.

Αν το άγχος είναι έντονο, μη διαχειρίσιμο και προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία, το άτομο ενδέχεται να δυσκολεύεται με Αγχώδη Διαταραχή.

 

Συμπτώματα Περιγεννητικού Άγχους

  • Αίσθημα ζάλης
  • Συνεχές αίσθημα κόπωσης
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εφίδρωση
  • Ταχυκαρδία
  • Αίσθημα ναυτίας
  • Διαταραχή ύπνου
  • Συνεχής αγωνία (π.χ. για την υγεία του μωρού), νευρικότητα και δυσκολία χαλάρωσης
  • Συνεχής αγωνία για πιθανές μελλοντικές απειλές (π.χ. σκέψεις ότι θα πάθει κάτι κακό το μωρό)
  • Ανησυχία για το άγχος (π.χ. σκέψεις ότι το άγχος θα κάνει κακό στο μωρό)
  • Αποπραγματοποίηση (αίσθημα ότι όσα βιώνει κανείς δεν είναι πραγματικά) ή αποπροσωποποίηση (αίσθημα ότι κάποιος βρίσκεται έξω από το σώμα του και παρατηρεί τον εαυτό του).

Τί προκαλεί το Περιγεννητικό Άγχος;

Το άγχος κατά την περιγεννητική περίοδο μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στη σωματική και εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, οι πιθανότητες να εκδηλώσει κανείς περιγεννητικό άγχος αυξάνονται, όταν έχει βιώσει αγχώδη διαταραχή στο παρελθόν, έχει οικογενειακό ιστορικό αγχώδους διαταραχής, ζει υπό ψυχοπιεστικές συνθήκες (π.χ. οικονομική δυσχέρεια, προβλήματα στη σχέση), κ.ά.

Τέλος, το άγχος μπορεί να επιδεινωθεί αν το άτομο δεν έχει επαρκείς ιατρικές πληροφορίες για ερωτήματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και εν γένει τη ζωή με το μωρό (π.χ. τί θα συμβεί στον τοκετό, πληροφόρηση για τα δικαιώματα/διαφορετικούς τρόπους τοκετού, τί χρειάζεται κανείς να κάνει για την κάλυψη πρακτικών αναγκών ενός μωρού).

Σε περίπτωση νοσοκομειακού τοκετού, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα νομικά σας δικαιώματα σας, διαβάζοντας το άρθρο 47 στον παρακάτω σύνδεσμο: Ν. 2071/92 ΦΕΚ 123, άρθρο 47

 

Ψυχοθεραπεία για το Περιγεννητικό Άγχος

Η  Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία έχει ελεγχθεί επιστημονικά και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για την αντιμετώπιση του Περιγεννητικού Άγχους. Επίσης, η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι εμπειρικά τεκμηριωμένη μέθοδος θεραπείας αγχωδών διαταραχών.

Στη θεραπεία μας, θα  διερευνήσουμε τα συμπτώματα άγχους που είτε βιώνετε για πρώτη φορά, είτε υπήρχαν στο παρελθόν και έχουν ενταθεί κατά την περιγεννητική περίοδο. Στη συνέχεια, με βάση εμπειρικά τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπείας, θα διαμορφώσουμε ένα θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισή των συμπτωμάτων αλλά και την κάλυψη των συνολικών σας αναγκών. Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπευτική μου προσέγγιση, μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ενότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η θεραπευτική αντιμετώπιση του Περιγεννητικού Άγχους περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής-ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Τέλος, από την πλευρά μας, επιδιώκεται συνεργασία με τον/την γυναικολόγο, ώστε κατά τη θεραπεία μας, να ληφθούν υπόψη οι σωματικές σας ανάγκες, με σκοπό τη βέλτιστη και ολιστική υποστήριξή σας.

 

Υλικό για το Περιγεννητικό Άγχος

Για να κλείσετε το ραντεβού σας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου:

Φόρμα επικοινωνίας