Διαταραχή Άγχους Ασθένειας
Τί είναι ο Φόβος και το Άγχος;
Ο φόβος και το άγχος αποτελούν πανανθρώπινες συναισθηματικές εμπειρίες. Ο φόβος θα μπορούσε να περιγραφεί ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα που θεωρούμε άμεσα απειλητικό, ενώ το άγχος μοιάζει περισσότερο με ανησυχία για μια μελλοντική κατάσταση, που θεωρούμε επικίνδυνη. Οι δύο αυτές συναισθηματικές αντιδράσεις ενεργοποιούν τον οργανισμό, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά απειλές του περιβάλλοντος, και άρα συμβάλλουν στην επιβίωσή μας. Οι δυσκολίες δημιουργούνται, όταν το άτομο νιώθει άγχος ή φόβο, χωρίς να υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος στο περιβάλλον του (διαταραχή άγχους ασθένειας).
Τί είναι η Διαταραχή Άγχους Ασθένειας;
Η Διαταραχή Άγχους Ασθένειας, αφορά στη διαρκή και υπερβολική απασχόληση του ατόμου με τη σωματική του υγεία. Συγκεκριμένα, το άτομο βιώνει υπερβολικό φόβο ότι έχει προσβληθεί από μια σωματική ασθένεια, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σωματικά συμπτώματα που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο ή ακόμα και αν τα συμπτώματα που υπάρχουν δεν είναι ανησυχητικά. Η δυσκολία είναι πολύ περιοριστική για την καθημερινή ζωή του ατόμου και έχει αντίκτυπο στις σκέψεις, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Διαταραχής Άγχους Ασθένειας;
Παρατίθενται ενδεικτικά κάποια από τα συμπτώματα της Διαταραχής Άγχους Ασθένειας. Τα συμπτώματα ποικίλουν τόσο σε είδος, όσο και σε χαρακτηριστικά (ένταση, συχνότητα, διάρκεια).
- Υπερβολική ανησυχία του ατόμου για την υγεία του
- Άγχος στο άκουσμα πληροφοριών σχετικών με ασθένειες
- Αναζήτηση πληροφοριών για τα συμπτώματα στο διαδίκτυο
- Η αγωνία παραμένει ανεξαρτήτως ιατρικών εξετάσεων και διαβεβαιώσεων.
- Αναζήτηση ιατρικής παρακολούθησης και επισκέψεις σε πληθώρα γιατρών ή αποφυγή ιατρικών επισκέψεων
- Έλεγχος σωματικών συμπτωμάτων και αγωνία για το τί μπορεί να σημαίνουν τα συμπτώματα.
Κατανόηση της Διαταραχής
Στην περίπτωση που ένα άτομο με Διαταραχή Άγχους Ασθένειας λάβει ιατρικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πάσχει από κάποια ασθένεια, μπορεί να το κατανοεί σε επίπεδο λογικής, αλλά να δυσκολεύται να βιώσει ηρεμία σε ψυχολογικό επίπεδο. Προκειμένου να διαχειριστεί την αγωνία και τις έμμονες σκέψεις του, ίσως οδηγηθεί σε συμπεριφορές που βραχυπρόθεσμα ηρεμούν το άγχος, αλλά μακροπρόθεσμα συντηρούν το πρόβλημα.
Ας λάβουμε υπόψη το παράδειγμα ενός ατόμου που επιδίδεται σε πολλαπλούς καθημερινούς ελέγχους στο δέρμα του, για να εντοπίσει αν έχει κάποια σοβαρή δερματική πάθηση. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί βραχυπρόθεσμα να ηρεμεί την ανησυχία, ώστοσο, μακροπρόθεσμα αυξάνει το άγχος, δυσχαιρένει την καθημερινότητα και δε βοηθά το άτομο να αποκτήσει πιο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.
Ψυχοθεραπεία για τη Διαταραχή Άγχους Ασθένειας:
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης έχουν ελεγχθεί επιστημονικά και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας για την αντιμετώπιση της Διαταραχής Άγχους Ασθένειας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η θεραπευτική αντιμετώπιση της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής-ψυχιατρικής παρακολούθησης. Τα σωματικά συμπτώματα χρειάζεται να ελεγχθούν από γενικό ιατρό.
Στη θεραπεία μας, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα του άγχους που αντιμετωπίζετε, αλλά και τις συνολικές σας ανάγκες, με σκοπό να αποκτήσουμε μια πολύπλευρη κατανόηση όσων σας απασχολούν. Στη συνέχεια, θα διαμορφώσουμε ένα θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισή των δυσκολιών σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπευτική μου προσέγγιση, μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ενότητα.
Για να κλείσετε το ραντεβού σας:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου: